P.G.Wodehouse Society

Wodehouse Talks


In het najaar van 2020 is de P.G.Wodehouse Society gestart met een serie digitale evenementen in corona-tijd. Het volgen van de Wodehouse Talks kan via Zoom en soms live via een website.


12 november 2020: Bart Pepermans met "Mister Mulliner of de verhalen van een visser".
Bart Pepermans deed al in 2012 een uitgebreid onderzoek naar de verhalen van Mr. Mulliner in de Herberg "De rustende hengelaar" (Anglers rest) en analyseerde de verhaalstructuur van deze fantastische vertellingen.

Presentatie Bart Pepermans  Tekst 2012 Bart Pepermans

19 november 2020: Hal Cazalet, Robert Goodale e.a. met "A Plum & Tonic - the Wodehouse remedy".
Op het Mumbai Literary Festival stond P.G.Wodehouse centraal, in een live uitzending van 15-16 uur, met een discussie na afloop in de serie Tata Literature Live! In de uitzending vertelde Hal Cazalet over zijn (stief)overgrootvader P.G.Wodehouse. De uitzending is gesponsord door Tata Steel en The British Council en is terug te zien via YouTube.

A Plum & Tonic

23 november 2020: de Dramatic Circle Hyderabad (DCH) speelt "Uncle Fred flits by".
Negen spelers van DCH uit India lazen en speelden live via ZOOM het korte verhaal over Oom Fred (Lord Ickenham), die met zijn neef Pongo Twistleton op stap gaat en in een doldwaze situatie belandt, waarbij Pongo zich moet voordoen als stomme dierenarts die de nagels van de papegaai komt knippen. De uitvoering is terug te zien via YouTube.

Uncle Fred flits by

9 december 2020: Ole van Luyn over Cocktails & Wodehouse.
In een vorige Wodehouse Talk vertelde Bart Pepermans ons over Mr. Mulliner en zijn familieleden. In de Anglers Rest wordt veel vloeibaars geconsumeerd, maar daar zijn weinig cocktails bij. Die komen we dan weer in veel andere boeken van Plum tegen, die ze trouwens zelf ook graag nuttigde. Daarover, vooral toen ze in de mode kwamen, in de jaren tussen de beide wereldoorlogen, met de flapper-girls, de young men in spats, de jazzmuziek en veel meer zal Ole van Luyn ons vertellen – met als verrassing wellicht een cocktailrecept waarmee de leden van de P.G.Wodehouse Society een speciale relatie zouden moeten hebben. En wellicht komt er een Green Swizzle voorbij of een Buck-u-uppo. Ole van Luyn neemt ons mee in deze vloeibare wereld.

Presentatie Ole van Luyn  Tekst Ole van Luyn

12 januari 2021: Leonard Beuger over Sir Philip Sidney
P.G.Wodehouse vermeldt wel twintig keer de verwijzing "Thy necessity is yet greater than mine" in zijn verhalen en boeken. Deze verwijzing slaat terug op Sir Philip Sidney (1554-1586) die mee vocht in Battle of Zutphen en daar zijn aangeboden slok water alteruïstisch weg gaf aan een gewonde soldaat. Leonard Beuger, Zutphenaar in hart en nieren, vertelt hier over.

Presentatie Leonard Beuger

11 maart 2021:

14 april 2021:

12 mei 2021:

Wie wil deelnemen aan de (toekomstige) Wodehouse Talks, kan zich aanmelden via deze link.